祝贺钱若灿研究员等在《Chem. Comm.》发表研究论文

Reversible redox inter-conversion of biologically

active NAD+/NADH derivatives bound to a gold

electrode: ToF-SIMS evidence

基于金电极的生物活性NAD+/NADH衍生物的可逆氧化还原转换: ToF-SIMS验证

Ruo-Can Qian#, Li-Jun Zhao#, Jian Lv, Xin Hua and Yi-Tao Long*

钱若灿#, 赵立军#,吕键, 华鑫, 龙亿涛*

Journal: Chemical Communications.2018, 54, 13945-13948  DOI: 10.1039/c8cc08341j

摘要:实现NADHNAD+之间可逆的相互转化是生物化学和能源化学长期面临的挑战。在这里,我们通过特殊设计的功能化的金电极和NAD+衍生物实现了NAD+/NADH衍生物的电化学可逆氧化还原,并通过飞行时间二次离子质谱(ToF-SIMS)对电化学氧化还原产物进行了表征。

Abstract: The realization of the reversible inter-conversion between NADH and NAD+ is a long-term challenge in biological and energy-related chemistry. Here, we achieve the electrochemical reversible redox of NAD+/NADH derivatives by the functionalization of a gold electrode with a specially designed NAD+ derivative, and the electrochemical redox products are characterized by time-of-flight secondary ion mass spectrometry (ToF-SIMS).

Figure 1. The molecular structures of (A) NAD+ and (B) PhSNAD. (C) Schematic illustration of the PhSNAD modified electrode and electrochemically reversible redox of NAD+ on the electrode surface.

1. (A) NAD+分子结构和 (B) PhSNAD分析结构 (C)PhSNAD修饰电极与电极表面NAD+电化学可逆氧化还原的示意图。

原文链接:https://pubs.rsc.org/en/content/articlehtml/2018/cc/c8cc08341j