祝贺汪嘉骏博士等在《CHEM-ASIAN J.》发表研究论文

Nanopore Confined Space for Single Molecule Analysis

利用纳米孔道空间限域单分子分析

Jiajun Wang, Jie Yang, Yi-Lun Ying and Yi-tao Long*

汪嘉骏,杨洁,应佚伦,龙亿涛*

Journal: Chemistry-An Asia Journal,xxx,xxx,xxx

DOI: 10.1002/asia.201801648.

Abstract: Nanopore sensing is undergoing a booming era at single molecule level. The nanopores either composed from biological materials or fabricated from solid state substrates offer the unique pore forming confined space compatible to single molecule dimension. When experiencing an electric field, such single biomolecule interface reads single particle information, if fine-tuned, each molecule plays its typical ionic rhythm and will eventually compose the spectrum symphony. Since decades, many groups have been working with nanopore based single molecule sensing, seeking thrilling chemical and clinical relevant applications. Our group has also been focusing on nanopore based sensing since decade ago. In this review, we focus on the research reported in this decade from fundamental to application, along with data algorithm and hardware development acting as infrastructure of electrochemical analysis.

摘要:单分子水平的纳米孔检测正在蓬勃发展。由生物材料组成或由固态基底制成的纳米孔都能形成与单分子尺寸相容的独特限域空间。在电场驱动下,这样的生物单分子界面可以读取单个粒子信息。若经过设计,每个分子都能作用产生其特征离子流旋律并最终组成一段频率交响乐。几十年来,许多团队一直致力于纳米孔单分子研究,寻找其化学及临床应用,而我们团队在十年前已聚焦基于纳米孔的传感。在此综述中,我们将重点阐述这十年间所发表的纳米孔基础研究以及相关应用,以及作为电化学分析基础设施的数据算法和硬件开发。

TOC. Each molecule at the nanopore lumen plays its typical ionic rhythm and will eventually compose the spectrum symphony

1. 若经过设计,每个分子都能与纳米孔道作用产生其特征离子流旋律并最终组成一段频率交响乐。

原文链接:https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/asia.201801648